Na de Vierdaagse van Nijmegen, het rondje Texel en nog wat andere kleine wandelingen, met als klapstuk mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, was ik op zoek naar andere mooie wandeltochten die ik kan maken.
Het zou mooi zijn als ik de tijd had voor het zogenaamde ‘Pieterpad’, minimaal 14 dagen lopen van Pieterburen in Groningen naar de St. Pietersberg bij Maastricht. Of de Elf-steden route lopen in Friesland, duurt ongeveer vijf dagen. Of dit keer van Almere naar Santiago, een kleine drie maanden lopen! Misschien wil ik ook ooit vanaf Amsterdam naar Rome lopen, duurt minimaal 70 dagen. En een tocht over de hele lengte van de Pyreneeën, 900 km in minimaal 50 dagen, zie ik ook wel zitten. Na wat surfen op internet kwam ik terecht bij het rondje Mont Blanc.

Het is niet de bedoeling dat ik de hoogste berg van West-Europa (4810 meter hoog) ga beklimmen, maar er omheen ga lopen. Een tocht, ongeveer 180 km, over en langs het hooggebergte, door drie landen, rond het Mont Blanc massief. Één van de mooiste bergwandelingen in de wereld die ik wil gaan lopen. Deze tocht bevat een aantal alternatieve routes die mooier maar ook zwaarder zijn. In verband met eventueel slecht weer ter plaatse moet ik wellicht de route wijzigen.

Als de weervoorspelling s’morgens vroeg voor de komende dag niet goed is en ik mijn route niet kan lopen dan kan ik eventueel de makkelijkere route nemen. Als die ook niet kan dan blijft er niets anders over dan nog een nacht in de herberg te verblijven of de bus te nemen. Dat kan overigens maar op een paar trajecten. In de zomer kan het weer in het hooggebergte in korte tijd omslaan naar zeer slecht. Mocht dat tijdens het wandelen gebeuren dan kan ik schuilen in een schuilhut, als die er is, doorlopen of terug keren.

Het Mont Blanc massief is een uniek landschap in de wereld met veel wildlife zoals steenbokken, gemzen, vossen, wolven, sneeuwhazen, korhoenen, marmotten en roofvogels als de steenarend en de Lammergier, met zijn spanwijdte van 3 meter. En niet te vergeten ontelbare insecten.
De Alpen-heggenmus is in de dalen overal te vinden. Ook bloeien er in de zomer prachtige beschermde plantensoorten die alleen in dit gebied te vinden zijn. Daarom is het vreemd dat dit unieke bergmassief van 50 bij 15 kilometer niet op de wereld-erfgoedlijst van de UNESCO staat.

In dit deel van de Alpen zijn veel bergen van meer dan 4.000 meter hoog te vinden, namelijk 15 van de 65 die de Alpen totaal tellen. Ook zijn er talrijke gletsjers en het massief beslaat drie landen: Frankrijk, Zwitserland en Italië. Mont Dolent, van ruim 3800 meter hoog, is het drielandenpunt. Enkele valleien met hun dorpen zijn uitermate geschikt als uitgangspunt voor een wintersportvakantie zoals Les Contamines, Chamonix en Courmayeur.

Om rond de Mont Blanc te wandelen zijn eigenlijk alleen de maanden juli t/m september geschikt. Vóór deze periode ligt er na een strenge winter teveel sneeuw op de toppen en graten en is het nauwelijks of niet te doen. Op sommige routes ligt half juli nog sneeuw. Na september is het weer te wisselvallig en zijn de dagen een stuk korter. Je kunt dan wel wandelen maar moet je in een tentje slapen want de meeste herbergen zijn dan weer gesloten. Helaas mag je niet overal je tentje opslaan. Augustus is de drukste maand vanwege de Franse vakantie en zijn de hutten overvol.  Per jaar lopen ongeveer 10.000 mensen de Tour Mont Blanc (TMB). Het is dan ook van belang dat ik ruim van tevoren de overnachtingen ga reserveren.

Bij drie grensoverschrijdende paden stonden vroeger douaneposten omdat zij werden gebruikt als smokkelroute. Wanneer je met de kabelbaan van Courmayeur in Italië via Punta Helbronner, over  het massief naar Chamonix in Frankrijk "vliegt", kom je op 3462 meter hoogte bij de douane. Daar kan je genieten van een versnapering en een adembenemend uitzicht op de Mont Blanc. Dichterbij deze ‘killer mountain’ kom je niet of je moet hem gaan beklimmen. Helaas gaat men binnenkort de kabelbaan vernieuwen en gaat hij niet meer naar het hoogste punt de Punta Helbronner en daarvandaan verder naar Aiquille du Midi, Chamonix. Je kunt wel het laatste stukje lopen naar het nieuwe onderkomen, net onder de top van "Punta", op zo'n 3400 meter hoogte.

De Tour Mont Blanc (TMB) bestaat uit zogenaamde jeepwegen, alpenweiden, onverharde geitenpaadjes, gletsjers en flinke wandelbeklimmingen over rotsblokken en gruis. Goed oriëntatie vermogen en tredzekerheid zijn hier vereist. Wanneer je bijvoorbeeld naar Cabane d'Orny op 2831 meter hoogte wilt lopen bestaat er nauwelijks een pad. Wel is de route aangegeven met de op de rotsen geschilderde rood-witte Grande Randonée markeringen.

Vanuit het dal is het een kleine vijf uur lopen/klimmen naar Cabane d'Orny en je moet in een paar uur tijd een kleine 1700 meter hoogteverschil overbruggen. Uiteindelijk kom je bij een prachtige herberg die in de middle of nowhere naast een gletsjer staat. Hier kun je een geweldig drie-gangen menu eten, slapen en heerlijk van de rust genieten. Het is niet goedkoop. Je betaalt zo`n 70,- euro om te eten, slapen en te ontbijten. Er komt namelijk niet elke week een vrachtwagen van de groothandel, maar een helikopter om te bevoorraden. Kortom, de meeste herbergen zijn alleen te voet te bereiken.

Klik hier voor mijn dagboek van deze tocht.